Wanduramba


Begin datum:

Eind datum:

Locatie: Wanduramba, Southern Province, Sri Lanka

Sponsoren:


Omschrijving

  • Startdatum – augustus 2002
  • Einddatum – januari 2004
  • Locatie – Wanduramba
  • Contact in Sri Lanka – Dhr. Anande Annerolle, burgemeester van de regio Baddegama

 

Een ACNS-donateur heeft ons benaderd voor een project voor Sri Lanka, wat hij wilde financieren door een nog te organiseren actie op zijn school.

Overleg resulteerde in de selectie van een preschoolproject in Wanduramba, een klein dorp ten noorden van Galle, gelegen in het “low tea” gebied. Net als in het “high tea” gebied in het centrale bergland, bestaat de bevolking ook hier uit zeer arme families.

De burgemeester van het dorpje zet zich al jaren in om de leefomstandigheden van de bevolking te verbeteren. Een van de projecten die men wil realiseren was de bouw van een preschool, die tot dan in een thee-opslagloodsje was gehuisvest. De eerste theepluksters komen immers pas rond de middag van ’t veld, dus kon de ruimte tijdens de ochtenduren als preschool gebruikt worden. Het behoeft geen nadere uitleg dat dit een zeer slechte en ongeschikte huisvesting is voor kleuteronderwijs.

De lokale gemeenschap in Wanduramba heeft zich ingezet om de financiën in te zamelen voor dit project. Echter, het zou nog jaren duren voordat de bouw afgerond kon worden. De grond is geschonken, met de bouw was intussen gestart, maar meer dan grondegalisatie en fundatie kon niet gerealiseerd worden.

De actie op de Grozthuizer school resulteerde in een fantastische opbrengst van € 3.825. Met een kleine bijdrage vanuit de eigen middelen van ACNS Projecthulp was het mogelijk dit project te realiseren.

Tijdens een bezoek aan Sri Lanka hebben we de locatie bezocht, de details nader besproken, en ter plaatse nog enkele verbeteringen voor de kinderen weten te realiseren (alle verantwoordelijken waren ter plaatse op de bouw aanwezig, dus alles werd meteen goedgekeurd, tot grote vreugde van de kleuterleidsters).

Direct na onze goedkeuring is flinke voortgang geboekt in de bouw. Echter eerst door de enorme wateroverlast in het najaar van 2002, en vervolgens een slepend conflict over een te verplaatsen elektriciteitsmast, hebben de bouw behoorlijk vertraagd.

Eindrapportage